WordPresse Google Analytics Kodlarını Yerleştirme

27 Mart 2013 Çarşamba tarihinde yazılmıştır.


Google'ın önemli istatistik hizmetlerinden birisi olan Analytics ile sitenizin tüm istatistik verilerini kayıt altında tutabileceksiniz.
Google tarafından hazırlanması aslında bir anlamda sizin zaten çıkmak istediğiniz nokta tarafından size bilgi veriliyor olması anlamına gelmektedir.
Birçok kişi sitesini yavaşlattığı gerekçesi ile kullanmasa da aslında site optimizasyonu için olmazsa olmazlardan birisi olarak ele alabiliriz Google Analytics Sistemini.
Google Analytics sistemine girmek için direkt tarayıcınızdan https://www.google.com/analytics yazabilir ya da daha uzun bir yol olan Google üzerinden aratarak girebilirsiniz.
Bu noktada Analytics sitesini kullanmayı bildiğinizi ve nasıl kod alınacağını zaten daha önceden çözdüğünüzü varsayıyorum. Çünkü anlatımımızda temel nokta WordPress sitelere eklemek olacaktır. Ancak Google Analytics hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizdeki diğer konuları inceleyebilirsiniz.
Öncelikle eklenecek olan siteyi Admin panelinden açıyoruz ve Görünüm sekmesi altındaki Temalar alanına tıklıyoruz. Burada hangi temayı kullandığımızı göreceğiz. Bunu görmemizdeki amaç sitenin FTP ayarlarını yaparken işimize yarayacak olması.
Temalar alanında düzenleme yaparken düzenleme yapılacak sayfanın (Header.php) dosya izinlerinin 777 olması gerekli. Yoksa düzenlemeyi kayıt edemeyiz.
Görünüm alanından Editör kısmına girdiğimizde sizleri kodlar karşılayacaktır. Bu kodlarda oynama yapmadan sağ kısımda bulunan Üst Kısım ( Header.php) linkine tıklıyoruz.
Şimdi size yeni bir sayfa ve yeni kodlar geldi. Bu kodlar sitenizin üst kısmını yöneten kodlar. O sebeple silme ya da hatalı bir oynama yaparsak siteyi kaybedebiliriz.
Bu noktada size önerim kodların tamamını kopyalayarak bir not defteri içine atın. Bu şekilde sorun olursa alıp yerine yapıştırmanız kolay olacaktır.
Sonrasında sayfanın sonuna doğru olan bölümde [/head] yazısını bulmamız gerekiyor. Sayfa içinde arama yapabilirsiniz. Daha kolay olacaktır sizin açınızda.
Çünkü Sayaç kodunu bundan önceki kısma ekleyeceğiz. Google üzerinden size verilen sayaç kodunu sitenizdeki kodlar arasında bulduğunuz [/head] kodundan hemen önceki kısma yapıştırınız ve dosyayı kaydet diyiniz. Burada yine dikkat etmeniz gereken nokta [/head] kapanış kodundan önceki kısma eklemenizdir.
Eğer Dosyayı Kaydet seçeneği kodların hemen altında çıkmadıysa FTP programından ya da Cpanel üzerinden Temanızın bulunduğu klasöre ulaşmalı ve oradaki Header.php dosyasının izinlerini 777 yapmalısınız. Dosyayı kaydettikten sonra ise izinleri 775 olarak değiştirmeniz gerekecektir.
Analytics kontrol paneline giderek oradan doğrulamanın yapılmasını talep edebilirsiniz. Bunun içinde kodu aldığınız noktanın altında bulunan Kaydet ve Bitir butonuna basmanız yeterli olacaktır.

1 yorum: