Wordpres Kalıcı Bağlantı Ayarlarını Yapma

27 Mart 2013 Çarşamba tarihinde yazılmıştır.


Wordpress sitenizi kurduktan sonra ilk düzenlemeniz gereken yerlerden biri kalıcı bağlantılardır. Sitenin seoo değerleri açısından oldukça önemli bir aşamadır. Detaylı bir şekilde tarif edelim.
Şimdi sıra ile size kalıcı Bağlantılar sekmelerini açıklayalım dilerseniz.
Birinci sırada Varsayılan ayarlar bulunmaktadır. Bu ayar yapılırsa yazılar ID numarası dediğimiz sistemde yayına alınacaktır. Yani sonu p=ID Numarası olarak çıkacaktır.
Bu durum aslında İndex alma gibi bir durumda sorun yaratmaz ancak aldığınız indexlerin anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmasında büyük bir dezavantaj sağlar size. O sebeple bu ayarı kapatacağız.
İkinci sırada Gün ve İsim başlıklı kısım var. Bu kısmı seçerseniz yazınızdan önce yazının yayına alındığı tarihte yazının linkine eklenir. Yani “Sabah Şekeri” başlıklı bir yazınız için siteniz.com/2011/01/11/sabah-sekeri tarzında bir adres oluşturur size. Bu adreste içerisinde fazla bilgi barındırmasından dolayı SEO sever adresler listesinde değildir.Üçüncü sırada Ay ve İsim alanı yer alıyor. Bu alanda üst kısımda anlattığım sistemle aynı şekilde işliyor. Sadece Gün kısmını koymuyor. Bu sebeple bu alanı da SEO sebebiyle seçilecek alanlar listesinden çıkarıyoruz.
Dördüncü sırada Sayısal kısmı bulunuyor. Bu kısımda yine ID numaralarını kullanıyor. Yani SEO açısından oldukça verimsiz. Bu sebeple bu alanı da kullanmaktan kaçınıyoruz.
Son kısımda Özel Yapı kısmı var. İşte SEO seven webmasterların genelde kullandıkları alan. Bu alana istediğiniz yapıyı girebiliyor ve o sayede sayfa adresinin oluşmasını sağlayabiliyorsunuz.
SEO uyumlu bir adres istediğimizden öncelikle Konu Başlığının adres içerisinde geçmesini isteriz. Bunun yanında .html ile biten sayfaların daha hızlı ve rahat indexlendiği gerçeğini de atlayamayız.
İşte bu sebeple Özel Yapı alanında ” /%postname%.html” yapısını kullanıyor olacağız. Bu yapı sayesinde sitenizde yazdığınız bir yazının uzantısı Konu Başlığı.html şeklinde olacaktır. Yani siteniz.com/sabah_sekeri.html olarak üst kısımda görülecektir.
Özel alanda değişiklik yaptığımızda .htaccess dosyasında bir değişiklik olmalıdır. Eğer bu dosya yazdırılabilir değilse alt kısımda oluşan HTML kodu .htaccess dosyasının içerisine eklemeniz gerekmektedir. Aksi halde adresler istediğiniz şekilde olur ancak içerikler görünmez.
Bu noktada bir bilgi daha verelim. Aynı başlığa sahip birkaç yazı yazmanız durumunda adres çubuğunda .html yazan yerden önce -1, -2 gibi eklemeler çıkacaktır. Buda aynı adresin diğer yazı ile çakışmasını önlemek için sistem tarafından otomatik olarak verilen sayılardır.

1 yorum: