REDDIT NEDİR ?

18 Ocak 2013 Cuma tarihinde yazılmıştır.

Aaron Swartz  adı aslında RSS ile birdir. Daha 14 yaşındayken geliştirdiği  RSS sistemi ile bütün interneti  biraraya getirmeyi  ve herkesin internetteki  içeriği kolayca takip edebilmesini hayal eden Aaron’un hayalinin bir parçasıda Reddit’te gizlidir. Reddit ne Facebook gibi bir sosyal medya kanalı ne de  bit.ly vb. leri gibi link paylaşım sitesidir.  Nevi şahsına münhasır bu ağda üye iseniz bütün internette çılgınca yayılmaya, viral olmaya aday tüm içeriğe herkesten önce vakıf olma ve hatta viraline katkıda bulunma lüksüne sahipsinizdir.  Şimdilerde biraz biraz  “Tumblr”  Reddit benzeri  bir çıkış yakalamakla beraber onun vizyonuda  bambaşka .




Reddit kullanıcıların üye oldukları, arkadaş edinebildikleri  ve içerik paylaşırken içerik takip edebildikleri  bir sosyal işaretleme ağıdır. İçeriğinizi “text” olarak paylaşabildiğiniz gibi “url-link” olarakta paylaşabilirsiniz. Benim gibi sadece okumak için kullananlar olduğu gibi çoğunluk internette karşılarına çıkan farklı ve zengin içeriği paylaşmak için kullanır Reddit’i. Reddit’i  farklı kılan ise paylaşılan içeriği oylayabilmeniz, yorum yapabilmenizdir. Böylelikle neyin berbat neyin okunmaya değer olduğu kısa sürede yayılırken aldığı yorumlar, aldığı oylar ve oy sayıları ile Reddit’te okunmaya değer ya da değer olmayan her türlü internet içeriğine erişiminiz mümkündür.   Paylaşılan içerik iyi ise aldığı oylar arttıkça üst sıralara doğru çıkmaya başlar ve nihayetinde anasayfada gözükecek kadar oy aldı ise bu sayfaya gelir yerleşir. Yani bir nevi  endeksleme sistemi ile çalışır. Oylar endekslenmeyi ve hangi sayfada kaçıncı sırada gözükeceğini belirler.

Bu mudur demeyin, çünkü Reddit bir gecede fenomen olmadı. Zamanla gelişti ve açık kaynak koduna geçmesi ile daha da büyüdü. İnternette rastladığımız ve daha çok Mashable’da takip ettiğimiz  ” İnternet  Memelerinin ”  neredeyse tamamı  Reddit’ten başlayarak viral olur. Ana sayfada en çok oy alanları takip edebildiğiniz gibi ilgi alanlarına göre ayrılmış bölümleri de takibe alabilirsiniz. Görüntüsü diğer sosyal ağlar gibi tasarım harikası değildir ama farklı ve eğlenceli içeriğe ulaşmak istiyorsanız, hatta kimselerin daha haberi  yokken viral adayı içerikleri bilmek istiyorsanız yeriniz Reddit olmalı. Reddit’in bir de efsane sayfası vardır ki “NSFW “ 18 yaşından büyükler içindir. NSFW nun açılımını sıkı internetçiler bilir. Not Safe For Work işyerinde açma yoksa rezil olursun iş arkadaşlarına demektir.

Reddit’te içeriğe redlist.com dan ulaşabilirsiniz. Bütün popüler kategoriler bu listede en popülerden başlayarak dizilirler. Herhangi birine tıkladığınızda o bölüme yönlendirilirsiniz. Bu kategorilerin altındaki meşhur subredditlerde linkinizi paylaşabilirsiniz.Yalnız dikkat spamlemeyin yoksa diğer Reddit çiler de sizinle uğraşmaya başlar. Sadece kendi linklerinizin tanıtımını yapmak maksadı ile de kullanmaya başlamayın yoksa sizi de spamlerler haberiniz olsun. Sizden beklenen link paylaşmanız, yukarı aşağı okları ile oy vermeniz hatta içerik ile ilgili yorumlar yapıp, tartışmalara renk katmanız.

Ben Reddit’i internette milyonlarca web sitesi içerisinde kaybolmuş ancak zengin içeriğe sahip nişleri bulabilmek için takip ediyorum. 2009 yılından beri Reddit’te farklı bir isimle kimliğimi gizleyerek hem oy kullanıyorum hemde yorum yapıyorum. Facebook taki gibi manasız resim kirliliği, Twitter daki gibi aforizmalar saçmalığı olmaması en sevdiğim yanı. Demokratik ve paylaşıma açık kullanım kuralları , herkesin fikir beyan edebiliyor olması beni cezbetti. Bizden bir örnek vermek gerekir ise bir zamanların Ekşi Sözlüğü gibi diyebiliriz.

REDDIT NEDİR ? için “0 yorum” bulunmaktadır.