QR KODLAR NEDİR - NASIL YAPILIR ?

15 Şubat 2013 Cuma tarihinde yazılmıştır.


QR kodlar aslında gayet eski ve endüstriyel alanda sıkça kullanılan bir dijital teknoloji. Geçmişi 1994 yılına kadar gidiyor. Ancak pazarlama ve reklamcılık alanında kullanılmaya başlanması ve yükselişi akıllı telefonları günlük hayatımıza adapte etmemiz ile başladı. Kimilerine göre , ki bunlardan bir tanesi de benim, mükemmel pazarlama aracı, kimilerine göre ise kullanışsız bir dijital teknoloji. Öyle ya da böyle herkes kendinden mesul olduğuna göre herkes kendisi için en faydalı kullanım şeklini de kendisi belirlemeli.

Özetlemek gerekir ise QR kodlar ;

QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.[1]

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir.[2] Piyasada birçok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır.
Vikipedi aynen böyle diyor. Bir QR kodun anatomisine baktığımızda ise  5 parçadan oluştuğunu görüyoruz. En dışta sessiz kısım en ortada ise iç içe geçmiş ve QR kodun ana yapı taşı sayılabilecek deseni oluşturan beyaz ve siyah bölge. Yukarıdaki resimde beyaz bölge gri olarak renklendirilmiş. Bu bölge QR okuyucusunun resimden ve çözünürlükten kaynaklanan hataları kullanılırken, siyah bölge ise okuyucunun bilgiye ulaşmak üzere odaklandığı kısım. Sonrası malum , oldukça teknik. Facebook Mektebi'nde gerek olmadıkça sıkıcı teknik bilgilere girmeye lüzum görmüyorum ancak bilinmesi gereken orijinal QR deseninden ne kadar uzaklaşılır ise hata ve kayıp oranı o kadar yüksek oluyor. Bir diğer deyişle göze ne kadar çok hitap etmesini ister ve estetik kaygılarla orijinal biçimden uzaklaşarak resim koymaya çalışırsanız okunmama, bilgiye ulaşılamama olasılığı da bir o kadar artıyor.

QR kodları internette yaratabileceğiniz sınırsız sayıda kaynak var. Bunların bir kısmı tamamen fremium bir kısmı ise fremium yanı sıra premium ayrıcalıklı hizmetlerde sunuyor. Bazıları ;


1) Kaywa
2) Goqr
3) QR Code Generator

4) QR Stuff

Bunların içinde en geniş fremium hizmeti vermesi bakımından visualead benim favorim ama diğerleri de  iyidir. Herkes kendisi için en uygun olan nedir ancak kullandıkça karar verebilir. Benim dinamik qr kodlara ihtiyacım yok o yüzden viualead işimi görüyor ama dinamik olsun içeriğini değiştirebilmeliyim ya da kontrol edebilmeliyim diyorsanız o zaman üye olmak şartı ile QR Stuff 'ı deneyin derim.
Peki diyelim ki bir QR kod yaptınız kendinize yahutta bir yerlerde QR kod ile karşılaştınız nasıl okuyacaksınız. Çok basit ;
1) Android
2) Blackberry
3) iOS (iPhone/iPad/iPod Touch)
4) Windows Phone
5) MeeGo
Eğer bir QR kod tasarladıysanız kullanıcıların bilmediğini düşünerek sayfanızda, broşürünüzde ya da reklamınızda muhakkak nasıl kullanılabileceğine dair bilgiyi de paylaşmayı unutmayın.

1 yorum:

  1. Güzel bilgiler. Teşekkürler. QR kodu ile kartsız para çekme işlemini merak edenler bağlantıya göz atabilir. Yapı Kredi QR kodu ile kartsız para çekme ve Garanti Bankası QR kodu ile kartsız para çekme işlemleri gibi birçok işlem bu bağlantılarda yer alıyor.

    YanıtlaSil