RSS & RSS FEED NEDİR ?

1 Ocak 2013 Salı tarihinde yazılmıştır.


Rss bir içerik besleme yöntemidir. RSS Feed ise RSS protokolü ile sitelere yüklenen ve  ".xml "formatında olan veriyi  ".html "sayfası haline döndürerek haber akışlarının  takip edilmesini sağlayan sistemdir. RSS okuyucular ise RSS Feed ile akışı sağlanan haberleri tek bir yerde ve toplu olarak takip etmemizi sağlayan diğer sistemlerdir. RSS için kullanılan dosya biçimleri genellikle .rss veya .xml dir. Eğer herhangi bir RSS okuyucunuz yok ise e-mail okuyucunuz veya web tarayıcınızın standartd modülleri ile site içeriklerine abone olabileceğiniz gibi RSS okuyucularınız ile de sitelerin içeriğine RSS ikonu gördüğünüz her yerde abone olabilirsiniz.


RSS'e  Neden İhtiyaç Duyarız ?

İnternetin bugün ulaştığı  büyüklüğü gözönüne alır isek istediğimiz nitelikli bilgiye ulaşmak kadar, bilgi kaynağını güncel olarak takip etmekte bir o kadar zor. Çoğunlukla yapıldığı gibi internet tarayıcılarımızın "sık kullanılanlar" sekmesine ekleyerek takip ettiğimiz web sitelerinin yanı sıra blogların yönetim panellerinden takip ettiğimiz blog akışları, haber bültenlerine üye olarak e-mail ile ya da Facebook/Twitter-/Linkedin vb. sosyal medya araçları ile takip ettiğimiz diğerleri derken tüm haber akışları dağınık ve takibi zaman alıcı bir hale geliyor.

RSS teknolojisi haber akışlarına üye olmak istediğimiz tüm bu bilgi kaynaklarının yayınlarına bir kerede ulaşmamızı sağlıyor. Artık tüm internet yayıncılarının  güncel içeriğine RSS Feed ler sayesinde erişmek mümkün. Tüm yayıncılar sitelerine RSS protokolünü ekliyor. Hatta hazır internet teknolojilerinin çoğunda bu işi çok zahmetsiz bir şekilde tamamlayabilecekleri araçları bile mevcut.

RSS vb. diğer protokoller sayesinde e-mail takibinden kurtulurken, internet üzerinde güncel olarak takip etmek istediğiniz tüm içeriğe bir kerede ve toplu olarak erişim imkanınız mümkün hale gelmiş oluyor. E-mail vb. herhangi bir bilgi vermek zorunda olmadığınız için spam den korunurken , RSS leri anonim olarak takip etmek mümkün hale geliyor ki internette kişisel mahremiyetin en çok sorgulandığı bugünlerde bu çok önemli bir özellik.

RSS protokolü haber akışlarını takip etmek üzere geliştirilmiş teknolojilerden sadece bir tanesi. RSS dışında kullanılabilecek diğer teknolojiler ise ; Atom, RDF  ve CDF dir. Bunların hepsi RSS ile aynı işlevi görmek için geliştirilmiş benzer protokoller olup içlerinden Atom ve RSS günümüzde en çok kullanılanlardır.


RSS Okuyucular Nelerdir ?

RSS Feed ile haber akışlarını çekmek için kullanabileceğiniz farklı uygulamalar var. Ben bunlar içerisinden Google Reader'i kullanıyorum. Bunun dışında RssReader, FeedReader,RSS Bandit, Snafer vb. uygulamalar kullanılabileceği gibi internet tarayıcınıza ekleyeceğiniz diğer RSS okuyucu eklentilerinden de faydalanabilirsiniz.  Yapmanız gereken RSS işareti gördüğünüzde basmak ve akışı eklemek. Ancak en iddialı RSS Reader Google Reader  dir.Ve ben Google Reader'i şiddetle tavsiye ediyorum.

Google Reader ile RSS eklemek için ise;

Eklemek istediğiniz sayfanın RSS ile takip et butonuna tıkladıktan sonra gelen sayfadaki url yi kopyalayarak , Google Reader da Abone Ol kısmına yapıştırarak "ekle" tuşuna basmanız yeterli.




Google Reader'i kullanmak için ise bir gmail hesabınızın olması yeterli. Google Reader'a erişmek için linke tıklamanız yeterli.


Microsoft Internet Explorer ile RSS eklemek için ise;

RSS yayın akışı olan bir web sitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcınız IE olduğu takdirde araçlar çubuğunda "giriş" butonun yanında "RSS" düğmesi görünür. Görünen bu RSS simgesine tıklamanız ve açılan pencereden yayın akışına abone olmak istediğiniz sayfayı seçmeniz yeterlidir. Bundan sonra yapmanız gereken abone olduğunuz siteleri okumak istedikçe IE tarayıcınızı açarak gene araçlar çubuğundaki "sık kullanılanlar,özet akışları ve geçmişi görüntüleyin" butonuna basmak ve açılan pencerede "özet akışlarını " seçmektir. Özet akışlarını seçtiğinizde gelen menüde üye olduğunuz bütün RSS yayın akışlarının listesi görünecektir. Buradan okumak istediğiniz akışa tıklayarak tarayıcınızın ana pencerisinde o sayfaya ait tüm akışları görüntüleyebilirsiniz.

RSS akışlarınızı Microsoft Outlook ile de takip etmeniz mümkün. Bunun için ise ; "araçlar " menüsünde "hesap ayarları'nı" tıklatın. RSS akışları sekmesinde "yeni" 'yi tıkladıktan sonra yeni RSS akışı iletişim kutusuna kopayaladığınız RSS URL'sini yapıştırın. Daha sonra "ekle" tuşuna basmanız ve devamında tamam butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

RSS için şimdilik bu kadar bilginin en azından başlangıç aşamasında yeterli olacağını düşünüyorum. Zaten zamanla kullandıkça kendiniz için en doğru RSS takip aracının hangisi olduğuna dair kendinizinde bir kanaati oluşacaktır. Ancak farklı sorularınız ve benim burada anlatmayı atladığım hususlar olduğunu düşünüyorsanız sorularınızı beklerim. Bir sonraki RSS ile ilgili blog yazısı ise sitelerinizde ve bloglarınızda kendi özgün içerikleriniz için nasıl RSS akışları oluşturabileceğiniz üzerine olacak. Bu yazı daha çok web siteleri ve rss akışları-anahtar kelimeler kullanılarak yapılmaya çalışılan SEO faaliyetleri ile ilgiliydi. Keyifli okumalar.



RSS & RSS FEED NEDİR ? için “0 yorum” bulunmaktadır.